blog_post_view
09-12-2020 swedish News eelex8000 Blog

Eelex 8000 - Bättre på alla punkter

Elbåten Eelex 8000 2021 Edition är en ny och bättre båt på alla punkter jämfört med föregångaren. Allt från skrovet till styrsystemet är nytt. Text & foto: Lars-Åke Redéen

DEN SVENSKA elbåtstillverkarenX Shore hade en del motgångar med den första versionen av sin elbåt med namnet Eelex. Sedan knappt ett år är det ny ”besättning” på företaget. På nio månader har detta inneburit en förändring som imponerar. Eelex 8000 är bättre än föregångaren på alla punkter. Skrovet är nytt, alla installationer är nya och till och med produktionen av båten är ”ny”. Skrovet byggs hos Waxholm Composit på Rindö medan slutmonteringen sker i X Shores lokaler i Frihamnen i Stockholm. Ytterskrovet tillverkas i glasfiber medan innerskrovet och takstrukturen byggs kolfiber. Elsystemet är också nytt, liksom CanBus-kontrollsystemet. Till det yttre påminner den nya versionen av denna 8 m långa elbåt om sin föregångare. Den nya båten har dock ett traditionellt skrov utan steg. Drivningen sker med rak axel och propeller i stället för det drev som ett tag var aktuellt.

BÅTLIV PROVKÖRDE Eelex 8000 2021 Edition i Stockholm i september. Det är starkt att X Shore lyckats göra en omstart så snabbt och med ett så lyckat resultat. Det låter enkelt att tillverka en elbåt, men styrprogram och komponenter ställer höga krav. De stora biltillverkarna har det inte heller så enkelt att gå över till eldrift. Båten känns gedigen från början till slut och bygget andas kvalitet. Skrovet har ett vasst förskepp men ganska platt akter, vilket ger en bra och stabil gång i sjön. Eelex drivs med en tysktillverkad elmotor från det schweiziska företaget Brusa, som även levererat kringutrustning. Motorn är på 225 kW 400 V och vätskekyld. Elen levereras via två litiumjonbatterier från österrikiska Kreisel på totalt 120 kWh, även de vätskekylda. Motorn, invertern och batterierna är de enda av huvudkomponenterna som är kvar från förra generationen. Elmotorn levererar fullt vridmoment från grunden, vilket är typiskt för elmotorer. Momentkurvan är rak tills den droppar vid 4 800 rpm på motorn, därefter finns inte mycket kraft kvar. Båten vi körde var utrustad med en 19 tums propeller, vilket gav en toppfart på 32 knop. Propellern är inte helt färdigutvecklad utan X Shore testar sig fram tillsammans med leverantören Capella Marina för att nå 35 knops toppfart. Det sköna med elbåtar är att köra i låga farter. Eelex är ljudlös vid 4– 5 knop, det som hörs är vågskvalp mot skrovet. Vi hörde en del kavitationsljud från propellern vid 7–8 knop, men det försvinner troligen med rätt propeller.

BÅTEN SKJUTER FART med ett vrid på elreglaget och når odramatiskt topphastigheten på 32 knop. Båten är helt öppen med ett stort däck som kan inredas på olika sätt med stolar eller bänkar, stuvutrymmen med mera. Den går stabilt i sjön med sitt 2,56 m breda skrov. Badbryggan är dragen långt akterut för att öka vattenlinjelängden och därmed farten. Räckvidden är upp emot 100 M i 5 knops fart. I marschfart, 20–24 knop, klarar den ungefär 35 M. I full fart är räckvidden cirka 20 M. Laddningen kan göras med 230 V i upp till tolv timmar. Trefas el fungerar också, med 32 A fylls batterierna upp på fem timmar. Nästa år kommer en snabbladdare som laddar 80 % av batterierna på under en timme. Tyvärr finns det inte många hamnar i skärgården som klarar det, men X Shore har speciella laddplatser i en del hamnar i Stockholms skärgård där det inte kostar extra att ladda. Centralt i båten är en 24-tums kartplotter från Garmin. I den finns alla data för båtens system integrerade, förutom navigationen. Vissa funktioner kan även hanteras via X Shores egen klocka med en app. Efter körning går båten ner i ett viloläge själv. Den väcks med mobiltelefon, en app i X Shores klocka eller från en dator. Komponenterna i båten är lätt tillgängliga via stora luckor i durken. Blir det problem så kan båten snabbt kollas via Internet eftersom den alltid är uppkopplad. Vissa komponenter kan också bytas ut via ett boxsystem med en stållåda som innehåller inverter, laddare, DC-DC och en säkringsbox. En risk med eldrivna bilar och båtar är så kallad ”thermal runaway” (överhettning i batterierna). Om det skulle inträffa har Eelex en säkerhetsspärr som stoppar systemet direkt. Det är fortfarande inte helt klart hur elbåtar med litiumjonbatterier ska CE-märkas enligt EU:s Fritidsbåtsdirektiv, men den här båten är CE-godkänd med hjälp av företaget CEproof Scandinavia. Vi tycker att eldriften i X Shores senaste båt är så bra att den egentligen borde passa som plattform för en rad olika båttillverkare. X Shore har dock lagt så mycket pengar i utvecklingen att de vill sälja sina egna båtar. Ett tänkbart nästa steg är att bygga en kabinbåt på det här skrovet. Det finns stora utrymmen under durken i fören och kabinbåtar har en stor marknad i Norden.

VÅR STÖRSTA ANMÄRKNING mot Eelex 8000 är priset på 2,5 Mkr. Designen är i kantigaste laget, den militärgråa färgen är en av tre möjliga kulörer. När volymerna ökar och bilbranschen fått batteriernas pris att falla kan den här sortens elbåtar få en mycket större marknad. Ett mindre syskon till Eelex är på gång och den båten kan bli en storsäljare med en prislapp runt 1 Mkr.

More like this

25-01-2024

X Shore 1 Clinches a Hat Trick in Prestigious Awar...

In the world of electric boats, X Shore has taken center stage with its groundbreaking model, the X Shore 1.

Read more
02-01-2024 Event

Join us and our partners event 2024

Do you want to meet us and see what electric boats are all about? You're in luck! We are attending events all over the world during 2024. Read more about the events we are attending below.

Read more
30-03-2023 Video

BoatTEST.com review of the Eelex 8000

BoatTEST.com reviews the Eelex 8000 in depth. Check out both performance and features videos.

Read more