X-shore, i den perfekta stormen
April 27, 2020X Shore har växt fram under den största delen av mitt liv. Redan 1996 registrerade jag varumärket för båtar. Jag har sett hur havet har förändras till det sämre och ser här min chans att kunna bidra till en bättre miljö.
X Shore har växt fram under den största delen av mitt liv. Redan 1996 registrerade jag varumärket för båtar. Jag har sett hur havet har förändras till det sämre och ser här min chans att kunna bidra till en bättre miljö.
De ska vara globalt skalbara, rida på ett teknikskifte och ha hög marginal för bra lönsamhet.
Jag tror att mina breda kunskap inom flera områden är den starkaste egenskap jag har. För att lyckas räcker inte spetskompetens inom design, hållbarhet och teknik, utan man måste kunna produktion, distribution och ekonomi också. Allra helst när du har enormt snabb tillväxt.
Jag har alltid haft en god förmåga att få med mig rätt folk, som är bra på att leverera. Vi driver bolaget som flera små bolag, så personerna i fråga har stort ansvar inom varje avdelning. Vi har bred bakgrund och personer från både små, och några av de globalt största, bolagen.
Vi tar in pengar för att expandera och det är främst fyra områden vi ska investera i:
Personal – för att bygga organisation och nå nästa fas.
Marknadsföring – behålla poleposition inom segmentet elektriska båtar.
R & D – fortsätta utveckla fantastiska båtar.
Produktion – bygga produkter.
Vi har en uppsjö av samarbetspartners, men de vi jobbar med närmast är Storebro på produktion, Rolls Royce på hydrodynamik, och Chalmers Tekniska Högskola för olika tekniska lösningar.
Jag såg redan på 90-talet att båtar inte var lika utvecklade som bilar, när det kom till design, hydrodynamik och teknik. Allt var liksom hemmabyggt, istället för industrialiserat. 2012 blev jag riktigt imponerad av teknik-, design- och miljöaspekten och då kom båten tillbaka på ritbordet. Jag drömde om en båt som var tyst, snabb och miljövänlig. Om man kan effektivisera finns marginaler att hämta. Om man kan designa rätt och industrialisera så får du en säkrare, mer funktionell och snabbare produkt. Med den elektriska teknikskiftes-revolutionen såg jag att vi snabbt kunde göra detta globalt och dra nytta av skalbarheten.
I mitt huvud är vi redan där. Vi har då sålt tiotusentals båtar och finns representerade med ett starkt globalt distributionsnät. Havet är en lugn plats där man kommer nära naturen utan avgaser och buller. Människan använder havet för att hämta mat och kraft till återhämtning.
Vi har lagt tiotusentals ingenjörstimmar, precis som i en bil, för att få en produkt som är snyggare, mer funktionell, snabbare, mer ekonomisk och ett bra miljöval. Vi har tagit fram en drivlina som är perfekt ur kraft-, ekonomi- och underhållsperspektiv. Denna plattform kan vi, precis som i bilindustrin, använda till olika modeller och designer.
I dagsläget finns ingen som satsar globalt, som vi gör. Det finns flera lokala konkurrenter, men de har inte de resurser som vi har och kan lägga på utveckling.
Det finns alltid risker med bolag. Vår idé bygger mycket på att skala upp volymen och få ekonomiska fördelar genom volym, vilket är en risk om inte konceptet mottas positivt globalt. Då menar jag det som har skrivits om oss, samt att Sverige står för mindre än 10 procent av våra besökare på hemsidan. Andra risker är till exempel att vi inte skulle få finansiering och att infrastruktur inte byggs. Vi har ju redan idag hamnar med bra strömtillförsel, men vi behöver stark el ute för att ladda batterierna.
Vi tar in mellan 5 och 24 MSEK.
Från den 7 juli har vi testcenter i Stockholm, på Strandbryggan vid Djurgårdsbron, och i Monacos båthamn. Boka tid via vår hemsida xshore.com
Source: Feminvest.se