blog_post_view

Det svenska marinteknikföretaget X Shore lanserar Eelex 8000 2021 Edition. Den eldrivna, svenska båten har därmed förbättrats ytterligare och är förberedd för storskalig produktion.

Det svenska marinteknikföretaget X Shore lanserar Eelex 8000 2021 Edition. Den eldrivna, svenska båten har därmed förbättrats ytterligare och är förberedd för storskalig produktion.

Hittills har Eelex från X Shore haft svårt att leverera de utlovade prestanda som många förväntat sig, Med den nya versionen ska problemen vara ett minne blott och båten vara redo för en mycket större marknad än tidigare.

Leveranserna av Eelex 8000 2021 Edition har, enligt företaget, påbörjats till de kunder som reserverat en båt under de senaste tolv månaderna.

Den nya modellen kommer utrustad med en hel rad unika funktioner, såsom möjligheten att starta och låsa upp båten via en ny X Shore app och smartwatch (som även stoppar båten automatiskt om den som bär klockan faller i vattnet).

Ytterligare nyheter inkluderar en ”Fleet Management Platform”, det vill säga en intelligent plattform som låter innehavare av flera båtar kontrollera hela flottor med exempelvis hastighetsbegränsningar eller geofencing. Det kan gälla hotell, hamnar eller ”smart cities”.

Båten har också fjärrdiagnostik och ”man överbord”-funktioner som ger förbättrade säkerhetsåtgärder. Den intelligenta programvaran i X Shores båtplattform ger realtidsanalys av batteri- och motorprestanda, miljöparametrar och fartygets rörelse

X Shores båtar är tillverkade i Sverige.

– Lanseringen av 2021 års upplaga och vårt första kommersiella sortiment är en enorm milstolpe för oss. Efter vår första släpp för två år sedan har anpassat oss efter vad som är den perfekta båten för våra fans och vad som gör att de väljer den här båten i stället för bensindrivna motsvarigheter. Vi har också lagt till några talanger i vårt team, välkomnat nya investerare ombord och centraliserat alla design- och utvecklingsprocesser inom våra nya anläggningar i Frihamnen i Stockholm för att säkerställa att varje detalj görs precis som vi vill ha det, säger Konrad Bergström, grundare och president för X Shore, kommenterar.

Om Eelex 8000 2021 Edition

Liksom tidigare modeller tillverkas Eelex 8000 2021 Edition i Stockholm, Sverige, och kommer att vara tillgänglig för leverans över hela världen senare i år.

Priset är 249 000 € (299 000 $ vid leverans i USA),

Eelex 8000 2021 Edition mäter 8 meter och har en toppfart på upp till 40 knop. Båten färdas upp till 100 nautiska mil vid måttliga hastigheter och cirka 35 nautiska mil med 25 knop marschfart. Båten kan laddas på mindre än en timme. X Shore använder högpresterande litiumjonbatterier, liknande de som finns i elbilar.